Blogs


Wat de aankoop van een gereedschapskoffer met je kan doen.....                    

 

Daar staat hij, midden in mijn kamer. Gisteren gekocht, het was een koopje bij de Lidl. Een compleet gevulde gereedschapskoffer. Ik ben er heel erg blij mee, voel me super stoer en ben trots op mezelf. Deze zelfstandige, pas gescheiden vrouw staat haar mannetje. Maar ik voel meer….


Tijdens mijn huwelijk zei ik altijd ‘ik hanteer de boor niet, want dat zijn mannenzaken’. We hadden de afspraak dat we de opvoeding en huishouding samen zouden doen. Omdat ik een parttime baan had, na de geboorte van de kinderen, kwam natuurlijk het grootste deel voor mijn rekening, maar de klussen waren voor de man des huizes. Zoals ik al zei, wilde ik de boor niet hanteren om hem de kans te geven zijn taken op te pakken, zodat we alle twee onze rol hadden in de zorg voor het gezin. Helaas vond hij klussen helemaal niet leuk en na een relatie van ruim 15 jaar, pakte hij zijn rol niet meer op. Ik probeerde te redden wat er te redden viel. De lekkende douchekraan repareren, zorgen voor fietsverlichting op de fietsen van de kinderen, tuinonderhoud, de buitenboel verven, etc. Dat bleek het begin van het einde van onze relatie. Toen hij zijn rol niet binnenshuis, maar buitenshuis zocht, betekende dat ook het einde van ons huwelijk. De scheiding was een feit. Moe van het ophouden van alle ballen, bleef ik verbijsterd achter. Zag hij dan niet wat ik allemaal deed voor hem en het gezin, waarom kon hij daar geen waardering en respect voor opbrengen? Dat mijn respect voor hem ook was weggeëbd, had ik niet in de gaten. De gelijkwaardigheid was uit onze relatie.


Herken je dit? Is je partner bij je weggegaan en snap je niet waarom? Heb je nog zo je best gedaan en het is niet gezien? Heeft het niet het gewenste resultaat gehad? Ben je net gescheiden en weet je niet hoe je verder moet? Wil je het goed doen voor de kinderen? Wil je vooral geen vechtscheiding? Of ben je al gescheiden maar kom je niet verder met je gevoelens en kun je het leven nog niet oppakken. Neem dan                         met me op en dan kijken wat ik voor je kan betekenen.


Nu staat daar een prachtige gereedschapskoffer in de kamer en ben ik na de scheiding verantwoordelijk voor alle klussen en mijn eigen leven. Met in mijn achterhoofd de woorden van Pipi, "ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan", ga ik aan de slag. Ik weet zeker dat mij dat, net als de fantastische belevenissen van Pipi, heel veel moois op gaat leveren. Kom maar op, ik ben er klaar voor, want ik heb al het gereedschap in handen om zelf verder te bouwen aan een gelukkig en inspirerend leven.

Birdnesting


Hebben jullie besloten om uit elkaar te gaan, is de woningmarkt momenteel zodanig dat er niet gelijk een andere woning gevonden kan worden. Dan zou birdnesting een goede tijdelijke oplossing kunnen zijn.

Bij birdnesting blijven de kinderen op het ‘ouderlijke nest’ wonen en de ouders vliegen op afgesproken tijden terug op het nest om voor de kinderen te zorgen. Dit is tevens een goede manier om de kinderen langzaam aan de scheiding te laten wennen. Voor de kinderen is de verandering na de scheiding dan niet zo groot en een stuk rustiger, ze kunnen naar de zelfde school en sportclub blijven gaan, vriendjes thuis uitnodigen en ze hoeven niet iedere keer te verhuizen met hun kleding, school- en sportspullen. Birdnesting kan ook een goede tussenoplossing zijn totdat er een nieuwe woning of woningen gevonden is. Of als je wilt wachten totdat de kinderen van school zijn of uit huis zijn gegaan.

Als ouders kun je langzaam wennen aan het idee van de scheiding, de stap is gefaseerd. Je gaat langzaam het gezin loslaten. Je hebt tijd om te verwerken. Je kunt rustig informatie in winnen en na denken over de mogelijkheden, zodat jullie samen stap voor stap een plan kunnen maken.

Je zou kunnen verblijven bij ouders, vrienden, tijdelijk een huis huren, een vakantiewoning, een boot of caravan. Dit brengt natuurlijk wel kosten met zich mee. Dit tijdelijke verblijf zou je ook kunnen delen.

Het vraagt veel flexibiliteit en incasseringsvermogen van beide ouders. Een goede communicatie is noodzakelijk en er moeten goede afspraken gemaakt worden. Doordat het een tijdelijke oplossing is kun je nog niet goed verder met je nieuwe leven en is het loskomen van je partner wel erg moeilijk.


Hieronder geef ik 10 tips om birdnesting te laten slagen

  1. Maak goede afspraken over praktische zaken, zoals stofzuigen, de was, de vaatwasser, boodschappen en het onderhoud van het huis. De afspraken die er gemaakt worden, moeten wel realistisch en haalbaar zijn. Des te meer er afgesproken wordt, des te groter de slaagkans.
  2. Maak goede afspraken omtrent de financiën. Neem bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening voor het ‘ouderlijke nest’. Laat je goed informeren, birdnesting heeft namelijk consequenties voor bv toeslagen.
  3. Zorg dat de overdracht neutraal verloopt, maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn.
  4. Maak een lijst met punten die je wilt bespreken bij de overdracht, zodat niets vergeet te vertellen of te vragen en de overdracht rustig en soepel verloopt.
  5. Laat je irritaties niet merken aan de kinderen. Besef dat kleine irritaties tijdens het huwelijk na de scheiding, in alle emoties, uitvergroot worden.
  6. Denk altijd eerst aan het belang van het kind en vraag jezelf af of je niet handelt vanuit het belang van jezelf.
  7. Zorg voor goede communicatie. Bespreek irritaties liever niet via de app of de mail, dit kan anders over komen dan bedoelt is.
  8. Spreek met elkaar een periode af om te evalueren en eventueel afspraken bij te stellen. Doe dit niet waar de kinderen bij zijn.
  9. Probeer zoveel mogelijk alles te houden zoals het was toen jullie nog samen waren, zodat alles gemakkelijk terug gevonden kan worden.
  10. Maak bij een eventuele nieuwe partner goede afspraken, wel of niet in het ‘ouderlijke nest’ en/of slapen in het zelfde bed, wis sporen uit van een eventuele date. Dit kan pijnlijke emoties oproepen.

Heb je vragen hierover of heb je hulp nodig bij het neutraliseren van je emoties, dan ben ik er voor je. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend en gratis gesprek 

Alles in het belang van de kinderen, ex ouders bestaan niet!

Heel veel succes!!!

Zo maar een verhaal van een collega

Tijdens één van mijn laatste diensten op de SEH in het ziekenhuis kwam een jonge zwangere collega naast mij zitten. Ze werkte nog niet zo lang op de afdeling en ze vroeg waarom ik met ontslag ging. Ik vertelde haar dat ik onder andere meer tijd wilde hebben voor mijn coachpraktijk als Succesvol scheiden coach. Uit de grond van haar hart reageerde ze: “Dat konden mijn ouders destijds ook wel gebruiken”.

Als scheidingscoach was ik natuurlijk erg benieuwd naar haar verhaal. Ze vertelde dat ze vond dat kinderen niet tussen ouders in moeten komen te staan. Ze vond de vraag van haar ouders waar ze wilde wonen verschrikkelijk. “Dat kan gewoon niet!” Ze had het gevoel voor één ouder te moeten kiezen. Dat wilde ze als kind niet. Beide ouders waren erg verdrietig en boos, ook dit wilde ze als kind niet ervaren. Ze zei dat het kind prioriteit moet krijgen en een vechtscheiding voorkomen moet worden. Zij werd als kind niet bij de scheiding betrokken, maar ze voelde wel alles. Zo vond ze het verschrikkelijk toen ze tijdens haar diploma uitreiking het podium afliep en moest kiezen welke kant ze op ging lopen, omdat haar ouders niet bij elkaar zaten. Verder had ze veel last van de slachtofferrol van haar vader na de scheiding. En nu nog steeds, 13 jaar na de scheiding, had ze soms het gevoel te moeten kiezen voor één van haar ouders.

Scheidingscoach in het belang van kinderen?

Een scheiding is een emotionele rollercoaster, hoe kun je er dan zijn voor je kinderen en de juiste beslissingen nemen? Alle ouders zeggen vanuit het belang van de kinderen te handelen, maar is dat ook werkelijk zo? Ouders moeten zich verantwoordelijk opstellen, maar hoe doe je dat? Wat is het beste voor de kinderen? Hoe kun je er zo snel mogelijk weer zijn voor je kinderen? Hoe kom je uit een slachtofferrol als je toch het slachtoffer bent?

In mijn coachprogramma ga ik hiermee aan de slag. Emoties ontladen en neutraliseren. Ik geef informatie, tips en tricks. Door middel van oefeningen ga ik naar een ‘diepere laag’. Dat je niet alleen vanuit je hoofd gaat beredeneren, maar dat je ook bij gevoel komt. Daar zit de emotie. Ik leer geweldloos communiceren en compromissen sluiten. Ik leer ouders, apart van elkaar, samen de kinderen op te voeden. En dit alles 100% in het belang van de kinderen.

Daar zit ze dan, mijn collega, een mooie, slimme, integere, lieve, prachtig zwangere verpleegkundige. Met haar handen om haar buik gevouwen en haar benen op een kruk. Even bij komen in een drukke dienst. Volgende week gaat ze trouwen met de liefde van haar leven. Ik hoop voor haar dat ze kan genieten van haar trouwdag, dat zij dan in het middelpunt van de belangstelling staat met haar beide ouders aan haar zijde.

Lukt dit niet, weet me dan te vinden, want over een paar maanden moeten beide ouders samen hun kleinkind komen bewonderen. Het is nooit te laat voor coaching….